Mindfulnesstraining

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt leren door te oefenen. Hiervoor is de mindfulnesstraining. Door het oefenen in een milde, open houding leer je bewust keuzes maken in plaats van automatisch reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Mindfulness training is een praktische training, geen theoretische. Je leert door te doen.

De eerstvolgende training start in het najaar in Elst, data worden nog bekend gemaakt. Voorafgaand aan de training geef ik een orientatieworkshop mindfulness waarin je kennis kunt maken met mindfulness. Tijdens de workshop geef ik een toelichting op wat mindfulness is en doen we aandachtsoefeningen uit de mindfulnesstraining. De toegang is gratis.

Programma mindfulnesstraining

De training bestaat uit acht sessies van twee-eneenhalf uur en een oefendag. Tijdens de sessies worden diverse meditatie- en mindfulness technieken geoefend en iedere sessie heeft een thema. Tussen de sessies oefen je zelf.

Onderdelen van een sessie zijn: begeleide aandachts- en concentratieoefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditatie. Daarnaast komen er theoretische aspecten aan bod. Ook is er ruimte voor het bespreken van je ervaringen. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt je opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Aandacht trainen is een vaardigheid trainen en dat vraagt oefening. Onderdeel van de training is thuis oefenen, dagelijks van een half uur tot drie kwartier per dag. Door ook thuis te oefenen krijg je inzicht in patronen die stress of onrust veroorzaken en komt er ruimte voor verandering.

Op tweederde van de training is er een oefendag. Deze dag biedt de gelegenheid om langduriger met mindfulness te oefenen en hier op een dieper niveau contact mee te maken. De dag wordt grotendeels in stilte doorgebracht, waardoor het oefenen intensiever wordt.

Wil je liever een individuele mindfulnesstraining volgen? Dat kan ook. Vraag gerust naar de mogelijkheden.