Wat en waarom

Mindfulness is bewuste aandacht en aanvaarding. Een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen. Een levenshouding die je op een “andere, nieuwe” manier laat kijken naar jezelf en de wereld. Mindfulness leert je om in het moment ‘nu’ te zijn, door werkelijk te ervaren wat er zich nu voor jou voordoet, plezierig of onplezierig. Mindfulness kan je helpen om op een ontspannen manier om te gaan met alle dingen die op je pad komen, of je ze nu leuk vindt of niet.

Acceptatie van het moment is dus een belangrijke factor in de beoefening van mindfulness. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert ruimte om de situatie op een andere manier te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen.

Mindfulness helpt je om je niet te veel te laten meeslepen door het jachtige bestaan. Mindfulness helpt je op een eenvoudige en effectieve manier om te gaan met (lastige) emoties.

Het helpt je te leren accepteren wat je niet kunt veranderen.

En los te laten wat je beter los kunt laten.

Mindfulness werkt stressreducerend, brengt je rust en helpt je om te gaan met lichamelijke en emotionele pijn.

Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulnesstraining MBSR. In onderstaande korte videofragmenten geeft hij een toelichting op een aantal mindfulness basishoudingen, zoals niet oordelen, vertrouwen, frisse blik en dankbaarheid.
Vanuit de eerste link (inleiding) kun je verder klikken naar de andere basishoudingen.