Mindfulness ouderen en autisten

Ouderen
Ouder worden is een proces waar we allemaal mee te maken hebben. Het gaat gepaard met mooie ervaringen. Maar ook met moeilijke ervaringen die staan in het licht van verlies, afscheid en rouw zoals achteruitgang van conditie, lichamelijke klachten, verlies van dierbaren. En zeker in de huidige maatschappij is het niet eenvoudig om oud te worden en te zijn. Mindfulness kan je helpen en ondersteunen om, ondanks alle uitdagingen, een vervuld leven te leiden. En minder stressvol om te gaan met het proces van ouder worden. Het ouder worden verandert niet, wel kun je veranderen hoe je hiermee omgaat.

Autisten
In de huidige maatschappij raken mensen met autisme gemakkelijk overprikkeld of ervaren vaker klachten van somberheid of angsten. Ze hebben een sterke neiging tot nadenken en repeteergedachten. De praktische training is behulpzaam om minder snel overbelast te raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.

De mindfulnesstrainingen voor ouderen en mensen met autisme is een training in een gelijkgestemde groep. Met alle herkenning en erkenning van dien.