Yoga

Wat en voor wie is yoga?

De yoga-traditie heeft haar wortels in India. Ik ben gespecialiseerd in hathayoga en mindfulnessyoga.

Hathayoga is een efficiënte combinatie van lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en geestelijke concentratie.   Je lichaam en je adembeweging leren kennen zijn de belangrijkste pijlers van de Hathayoga.  20170301_124122

De lichaamshoudingen variëren van makkelijk tot moeilijk.  Je oefent met wat er voor jou op dat moment mogelijk is. Als je gespannen bent, merk je dat aan je ademhaling. Daarom worden bij Hathayoga ook ademhalingsoefeningen gedaan waardoor het lichaam ontspant en ook de geest.

Bij mindfulnessyoga staan bewuste aandacht, concentratie en meditatie nog meer centraal. De oefeningen worden in een langzaam tempo uitgevoerd. Door het uitvoeren van langzame bewegingsoefeningen, wordt je opmerkzaamheid (mindfulness) beoefend. Wanneer je stiller en met meer aandacht beweegt ontdek je meer dan alleen de bewegingen die je lichaam maakt. Je wordt je bewust van je eventuele gedachten, stemmingen, emoties en allerlei andere reacties die zich kunnen voordoen. Ook tijdens het mediteren, zitten in stilte, wordt je je hiervan bewust.

Je ontdekt jezelf. En neemt de dingen die je tijdens yoga tegenkomt mee om toe te passen in je dagelijks leven. Waardoor je daar ook meer kan ontspannen.

Yoga is voor iedereen:  jong of oud, stijf of lenig, met of zonder klachten. Je oefent binnen je eigen mogelijkheden. De nadruk ligt op wat je kunt in het moment. Je hoeft bij yoga niets te presteren en dus niet je best te doen.